Dr.H.G. Scholtenstraat 20
1509AR
ZAANDAM
tel. 075-6167190

Het nieuwe vlaggenschip heeft aan het begin van het seizoen 2022-2023 eerst maar eens gebroken met 2 tradities, namelijk puntverlies in de eerste wedstrijd van een seizoen en al na de eerste poulefase uitgeschakeld te zijn in de bekercompetitie.

Na een uitgebreide voorbereiding voor het nieuwe seizoen met veel vriendschappelijke wedstrijden met wisselende resultaten en een 2e plaats in de Waard-cup achter de terechte winnaar Reiger Boys, was de eerste wedstrijd van het seizoen 2022-2023 in de 4e klasse A een uitwedstrijd tegen Racing Club Zaandam (RCZ). Een voor iedereen totaal onbekende tegenstander. Dat is ook wel weer leuk in deze klasse, dat tegen bekende tegenstanders wordt gespeeld als bijvoorbeeld DTS, Kolping Boys en Foresters, maar ook tegen totaal onbekende clubs, zoals in dit geval RCZ.

Vanaf de start op deze zonnige zaterdagmiddag was duidelijk dat SVW’27 de bovenliggende partij was. Uw verslaggever ter plaatse telde vele 100 % kansen voor de Groen Zwarten, alvorens Maarten Rippens met een voor hem technisch hoogstandje in het strafschopgebied van RCZ in de 24e minuut voor een terechte 1-0 voorsprong wist te zorgen. Tekenend voor de krachtsverhouding was, dat RCZ pas in de 32e minuut voor een eerste gericht schot op het SVW-doel zorgde, kort daarop gevolgd door nog een goede mogelijkheid die echter door goed keeperswerk van de weer uitstekende Tim Kuipers ongedaan werd gemaakt.

Vlak voor rust mocht SVW niet klagen toen dezelfde Tim een RCZ-speler met een toch wel forse overtreding van het scoren wist af te houden, wat voor de scheidsrechter aanleiding was om de bal op de stip te leggen. Na raadpleging van grensrechter aan SVW-kant,  Jesse Bellekom,  besloot de scheidsrechter, tot opluchting van heel SVW, de penalty in te trekken vanwege buitenspel. Niet verbazingwekkend, dat bij het kort daarna verlaten van het veld wegens rust, dit zowel door de spelers als toeschouwers van RCZ, de scheidsrechter Peter Gräper bijzonder kwalijk werd genomen. Toch had SVW een mogelijke gelijke stand bij rust echt kunnen en moeten voorkomen door wat zorgvuldiger met de vele kansen om te gaan. De wedstrijd had namelijk voor rust al beslist kunnen zijn in het voordeel van de Groen Zwarten.

In de 2e helft het zelfde spelbeeld, al zorgde Coen Kuipers kort na rust na een uitstekende, strakke corner van Dylan van Bekkum Marks met een snoeiharde en onhoudbare kopbal voor een wat veiliger marge van 2-0. Na een counter van RCZ zorgde Thomas Smit in de 68e minuut voor de 1-2, waarmee de veilige marge weer ongedaan werd gemaakt en RCZ in de race kon blijven, ondanks het overwicht van SVW’27 en de toch ook nu weer vele gemiste kansen.

Door 2 domme acties van 2 SVW spelers die op dat moment al geel op zak hadden en waarvan 1 provocerend voor een vrije trap van RCZ ging staan en de ander de bal weg schoot, terwijl de scheidsrechter al voor een vrije trap van RCZ had gefloten, zou SVW met 10 of zelfs 9 spelers nog in de problemen kunnen zijn gekomen, ware het niet dat de scheidsrechter in beide gevallen clementie toonde. De doelstelling van dit seizoen is in ieder geval bij de eerste 3 te eindigen. Dan mag onnodig puntverlies, tegen een duidelijk zwakkere tegenstander als RCZ, door dergelijke acties van notabene 2 ervaren spelers natuurlijk nooit gebeuren.

Toen Jordy Smit enige minuten voor tijd voor de bevrijdende 1-3 zorgde was de buit binnen. Een verdiende overwinning en goed om te zien dat de nieuwkomers Tom de Groot en Dean Groen een duidelijke versterking zijn, wat in de voorbereiding ook al goed zichtbaar was.

Zaterdag 1 oktober a.s. om 14.30 uur thuis een tegenstander van een geheel ander kaliber, namelijk Kolping Boys, dat de eerste wedstrijd overtuigend met 7-2 wist te winnen van Sporting Krommenie. Trainer Miquel Tjong A Hung, zal de komende week de spelers ongetwijfeld klaarstomen voor deze topper, al op de 2e speeldag van de competitie.