ZAP-SVW'27 5-0

2 december 2018 19:30

Toen aan het einde van het vorige seizoen duidelijk werd, dat Den Helder en ZAP vanuit de 3e klasse zouden promoveren naar de 2e klasse, zag ik de bui al hangen: dat zouden wel weer eens 6 verliespunten kunnen betekenen voor de uitwedstrijden.

Ik kan mij namelijk niet herinneren dat SVW 1 de laatste jaren punten heeft gepakt bij uitwedstrijden in de Noordkop tegen Den Helder of ZAP. De 5-2 nederlaag bij Den Helder enige weken geleden was dan ook geen goede voorbode voor deze uitwedstrijd in Breezand tegen ZAP.

De eerste helft ging redelijk gelijk op, met kansen voor beide teams. In de 10e minuut had SVW’27 pech dat een doelpunt vanuit onze, overigens niet geheel objectieve, ooghoek ten onrechte werd afgekeurd voor buitenspel. De aanvallen en kansen van ZAP waren overigens wel gevaarlijker dan die van SVW. In de 15e minuut had SVW geluk dat Marvin La Croes na een counter, waarbij hij alleen op Melvin Habets kon afgaan, net naast schoot. Diezelfde Marvin zag in de 20e minuut Melvin op miraculeuze wijze een kopbal van dichtbij van hem wegboksen. Nadat Koen Schouten namens SVW in de 30e minuut rakelings naast had geschoten,  was het helaas in de 41e minuut wel raak voor ZAP: Freek Vennegoor zorgde met een droge schuiver in de korte hoek voor een 1-0 voorsprong voor ZAP. Vlak voor de rust leverde een bombardement aan aanvalsgolven namens SVW helaas niet, de op dat moment verdiende 1-1 op, zoals ZAP trainer Hans de Koning ook na de wedstrijd terecht opmerkte.

Het begin van de 2e helft leverden voor beide teams direct enige 100 % kansen op. In de 1e minuut ging namens ZAP een kopbal uit een corner rakelings naast, terwijl in de 3e minuut Remco Veul zijn strakke voorzet voorlangs zag gaan, zonder dat een SVW zijn schoen daartegen kon plaatsen, wat zeker een doelpunt had opgeleverd, omdat keeper Devlin van de Bosch al in een kansloze positie was gemanoeuvreerd. In de 12e minuut na rust werd de moegestreden Arjan Etedali gewisseld voor de A-junior Pelle van Houts. Tussen de 60e en 66e minuut werd de wedstrijd vervolgens beslist. In de 60e minuut wist Stijn Buik een bal die uit een vrije trap achter dreigde te gaan toch nog voor te geven, waarna het voor Bram Dekker een koud kunstje was om de 2-0 aan te tekenen. Diezelfde Stijn Buik zorgde nu zelf voor de 3-0 in de 65e minuut, waarna Freek Vennegoor na knullig uitverdedigen gemakkelijk voor de 4-0 kon zorgen. Typerend voor de pech voor SVW in deze fase waren twee 100 % kansen van Jordi Smit, waarvan een kopbal op 1 meter van de keeper toch nog toevallig tegen hem aan kwam. Chris Rienstra zorgde in de 85e minuut voor een toch wel wat geflatteerde 5-0 eindstand.

Door deze 5-0 overwinning staat ZAP nu op de 2e plaats, achter De Zouaven. SVW’27 staat nu 3e van onderen, wat aan het einde van het seizoen en nacompetitieplek betekent. Onderin staat alles nog wel erg dicht bij elkaar, dus er is nog geen reden voor paniek, al zullen de Groen Zwarten in de resterende 2 wedstrijden voor de winterstop nog wel enige broodnodige punten moeten pakken, tegen achtereenvolgens Sprit’30 uit en Assendelft thuis. Dat zal dan moeten gebeuren zonder Tim Kramer, die vanwege een ernstige enkelblessure nog wel even uit de running is.