'JAN, ZEG 'R 'S WAT VAN!' (27)

7 februari 2019 23:00

Na de thuisontmoeting aanstaande zondag tegen Zouaven hebben we de eerste helft van de competitie achter de rug. Geruggensteund door de beide overwinningen tegen HSV (overtuigend met 3-0 en 2-0) vraag je je natuurlijk af of we het beter doen dan vorig jaar.

Alkm. Boys   12- 9              W. Frisia       14- 6

Sterk: in beide gevallen 10 wedstrijdpunten en in beide gevallen veroverd uit drie overwinningen en één gelijkspel. Mede door de achterstand in wedstrijden staat SVW’27 er nu positioneel wat beter voor.

De komende zondag komt koploper Zouaven (7 punten voorsprong) op bezoek. Bij de    start van deze competitie gingen de groen-zwarten tegen de Lutjebroekers met 0-3
kansloos ten onder. Maar nu hoop je natuurlijk op een herhaling van de stunt in de 21e wedstrijd van de vorige competitie.

De krant schreef:

‘ Een onverzettelijk SVW ’27 zorgde voor een enorme  stunt door koploper Zouaven met 1-0 te verslaan, dankzij een treffer  van Geert Bruin. De groen-zwarten speelden zeer energiek en door een tomeloze inzet pareerde men steeds weer de goed opgezette aanvallen van de Zouaven.’

Deze nederlaag was voor Zouaven het begin van een dusdanige terugval dat Zaanlandia met de  titel ging strijken. Dat is de ploeg, dacht ik, nog niet vergeten. Moge deze terugblik ons eerste team de komende zondag inspireren tot dezelfde onverzettelijkheid die het een paar treden hoger brengt op de trap vanuit de degradatiezone naar het linkerrijtje.

Voorzitter Hilko vroeg zich af of ik bij een duik in het verleden een betere prestatie van SW’27 tegen HSV kon vinden dan deze competitie met zijn twee gave overwinningen samen toont. Het vorig seizoen werd tweemaal met 4-2 van de Heiloënaren verloren; het jaar daarvoor noteerden we tweemaal 1-1 en in 1976 won SVW’27 met 3-0 in een beslissingswedstrijd die de groen-zwarten naar de tweede klas loodste. Een winst op HSV, met een uitslag beter dan die 3-0, ben ik niet tegengekomen.

Ook genoten van de sensaties in de voetbalwereld? Neem competitiegenoot Foresters die in de blessuretijd een 2-1 voorsprong in een 2-3 nederlaag omgebogen zag. Of die Ierse club die te weinig spelers had en daarom gewoon verzon dat een van de spelers was overleden. Of die wonderbaarlijke corner in het Abe Lenstra Stadion waarbij de spelers met andere dingen bezig waren en dat daardoor de AZ-‘er Oussama Idrissi de bal rechtstreeks het doel in liet draaien. Of die dure mispeer van de doelman van Vitesse, waardoor Fortunees Fin Stokkers op schitterende wijze van grote afstand de bal in een grote boog in het net schoot en dat de mooiste goal van zijn leven vond.

Of AFC’34 dat begin februari tegen NVC in de laatste acht minuten viermaal scoorde en mij deed denken aan twee seizoenen terug, toen SVW’27 tijdens de slotwedstrijd tegen OSV in een tijdsbestek van twaalf minuten door een wonderbaarlijke wederopstanding maar liefst vijfmaal het net trof en daarmee haar doelsaldo zo opvijzelde dat de nacompetitie in zicht kwam die met een promotie werd afgerond.

Een schat aan ervaringen’. De titel van het derde boek dat Ton Catshoek schreef. Met onder meer het reisverslag van  de fietstocht die hij in 2008 samen met zijn vrouw naar  Santiago de Compostella maakte. Ton heeft jarenlang met zorg de programma’s opgesteld die bij een thuiswedstrijd aan de poort werden uitgereikt.

Je vindt ze allemaal in het archief. Zijn zoon Onno speelde jarenlang in het eerste team en een kleinzoon is een enthousiaste SVW-kabouter. Ik zie Onno nog in 1997 tijdens de wedstrijd tegen IVV in de Wormer op rechts de corner nemen die het doelpunt opleverde dat de basis legde voor de eerste keer dat SVW’27 via een periodetitel promoveerde.

Ook dit derde boek van vader Ton verrijkt het archief. Als je het wil lezen…….